Són correctes les formes de reivindicació del feminisme actual?

//
6 visitas

El feminisme és un moviment social que existeix des de fa més d’un segle, però no va ser fins a finals dels anys seixanta que va néixer a Catalunya la primera organització de dones dins i fora del partit, que va començar a canviar la percepció de la gent. És el moviment feminista com s’entén actualment.

Per exemple, el primer Dia de la Dona Catalana del mes de juny de 1976 va trencar el silenci després d’anys de dictadura. Durant aquesta dècada, les demandes s’han centrat en l’educació i la discriminació de gènere, l’abolició de lleis discriminatòries, la legalització dels anticonceptius, el dret al propi cos, l’eradicació de la prostitució, la defensa de les prostitutes i l’amnistia per a les dones empresonades per delictes específics.

Els grans canvis legislatius i la creació d’un feminisme més institucional, a la dècada dels vuitanta tot i suposar un gran avanç, van ser insuficients per assolir la transformació social profunda que buscava el moviment amb accions com, per exemple, la introducció de la coeducació al sistema educatiu.

Com el feminisme és una crítica de la societat patriarcal, ha estat percebut com a perillós pels qui estan d’acord o assumeixen com a inevitable la societat, cultura i poder patriarcals. Per això, de vegades a les manifestacions a reivindicar el feminisme, és diuen que són radicals, i es dona una mala imatge del feminisme, utilitzant de vegades afegitons com “feminazis”. Pero per a que hi hagi un canvi iminent, les manifestacions y altres formes de reivindicació han de ser radicals, en el sentit de que no es pot deixar cap exempció.

Manifestacions feministes en diversos països

Les manifestacions, no sempre són iguals, de vegades són diferents segons el país on es troba. Uns exemples són:

Mèxic

A Mèxic, aquest 8 de març de 2021, centenars de dones van exigir una major atenció governamental als feminicidis i declarar alertes de gènere al país en una marxa a Ciutat de Mèxic.

Argentina

Milers de persones es van unir a la crida d’organitzacions socials i polítiques a l’Argentina a participar en una marxa pel Dia de la Dona en la qual van reivindicar, al costat del ja emblemàtic “Ni una menys”, el dret a l’avortament legal, segur i gratuït al país.

Índia

Les dones índies també van sortir al carrer per demandar igualtat de drets i la fi de les agressions sexuals, una xacra moltes vegades silenciada al país per raons culturals o d’estigma social.

Turquia

La igualtat de drets i la fi de la violència masclista van ser les consignes principals de la multitudinària marxa que va recórrer el cèntric carrer Istiklal d’Istanbul per a celebrar el Día Internacional de la Dona.

Itàlia

Diversos milers de persones, en la seva majoria dones, es van manifestar en diverses ciutats d’Itàlia per a reivindicar la igualtat de drets en una jornada de protesta amb motiu del Día Internacional de la Dona.

Filipines

Centenars de filipines van sortir als carrers a Manila vestides de rosa i violeta per a reivindicar que encara queda molt camí fins a la igualtat, especialment per a les dones de baixos recursos que són especialment vulnerables a causa de la pobresa i la falta d’oportunitats.

Pakistan

A Karachi, les dones van marxar amb pancartes en les quals es llegia «Parem de matar dones» durant el Dia Internacional de la Dona.

Totes les manifestacions, en aquest cas feministes, són condicionades pel país on es faci, per la cultura i per l’educació inculcada en aquestos.

Autores

,
close

El más reciente