S’haurien de fer eixides amb l’institut en temps de covid-19?

/
92 visitas

Les eixides amb el col·legi es porten fent des de que tenim consciència, encara que només fóra per a menjar la mona de Pascua al parc del costat o anar a veure un museu. Actualment, amb la situació que estem vivint molts centres educatius es tiren enrere a l’hora d’organitzar les eixides, sobretot per por a contagiar-se. Aquesta situació, també ens fa plantejar si són realment necessàries.

Per un costat, en les eixides, els estudiants reben una certa llibertat de la qual no estan acostumats, conduint-los a un possible mal comportament, fent molt més difícil la tasca del professor encarregat de controlar l’alumnat. Un altre aspecte pot arribar a ser les complicacions afegides que li suposa a un professor el fet d’organitzar la eixida, ja que pot existir una certa burocràcia que han de seguir, fet que pot ser molt tediós.

Un altre aspecte important és el fet de recollir els diners de cada alumne en cas de que siga necessari un transport, l’accés a certs llocs o la compra de cert material. També pot existir un impacte negatiu per al medi ambient, si no fem prendre consciència a l’alumnat de la importància de la cura del seu entorn. Les conseqüències més enllà de la contaminació poden repercutir en incendis forestals o altres efectes molt negatius ja que aquests solen embrutar l’entorn que visiten.

D’altra banda, les excursions escolars ofereixen als estudiants la possibilitat d’aprendre «en directe» en lloc de només escoltar passivament la informació que s’ensenya en classe, com seria el cas de fer una ruta per una ciutat i visitar llocs històrics, visitar un museu… Això implica que els estudiants estiguen exposats a noves experiències que podrien ser especialment útils per aquells que procedeixen d’entorns socioeconòmics més baixos, on poden no haver tingut abans aquestes oportunitats.

Un altre avantatge de les excursions és que són una manera d’unir als estudiants. Moltes excursions combinen contingut educatiu amb activitats en equips. Sovint és una bona idea realitzar una excursió a principis de l’any escolar per a ajudar a crear un vincle entre els estudiants. Les eixides a més donen als estudiants experiències educatives fora del seu entorn escolar regular. Les més populars inclouen activitats recreatives, però també educatives i culturals. No sols els viatges d’estudi proporcionen oportunitats educatives alternatives per als xiquets i xiquetes, també poden beneficiar a la comunitat si inclouen algun tipus de servei comunitari.

Des del nostre punt de vista, opinem que sí que s’haurien de fer eixides durant el curs. Creiem que respectant les mesures de seguretat es poden seguir fent excursions, no tantes com abans de la pandèmia, però si unes poques. Sobretot perquè de tant en tant, va bé fer un descans i eixir de l’aula per a aprendre altres habilitats que dins d’aquesta no es poden assolir.

Autores

,
close

El más reciente