Projecte Erasmus+ «Ciutats integradores i sostenibles»

64 visitas

L’IES Penyagolosa va començar el curs 2017/2018, un projecte per establir col·laboracions amb entitats de la regió italiana de la Puglia mitjançant un primer projecte Erasmus+, amb l’objectiu d’aprofundir la seua internacionalització.

Fruit d’aquest acord, el centre va aconseguir un projecte Erasmus+ per portar alumnes de Formació Professional a fer pràctiques laborals a la regió de la Puglia al curs 2018/2019, i eixe mateix curs va dur a terme un intercanvi entre alumnes de 1r de Batxillerat i alumnes del Convitto Nazionale D. Cirillo de la ciutat de Bari.

En els cursos 19/20 i 20/21, hem aconseguit l’aprovació del projecte Erasmus+ “Ciutats integradores i sostenibles”.

La integració social i la sostenibilitat són dos dels reptes més importants als quals s’enfronten les ciutats europees i en això es centra aquest projecte finançat per la Unió Europea. Durant aquests dos cursos han participat directament 70 alumnes de l’IES Penyagolosa, del Convitto Nazionale Cirillo de Bari (Itàlia) i del Liceul Sportiv Viitorul de Pitești (Romania). També han participat, de forma virtual, 40 alumnes de dos centres italians més: IIS Cellini de Valenza i el Liceo Aristoseno de Taranto.

En el cas de l’IES Penyagolosa participen alumnes de 2n ESO, 4t d’ESO i de 1r de batxillerat.

Les activitats que inclou aquest projecte permetran conèixer com integren als nouvinguts les seues ciutats i com actuen enfront de la necessitat de tindre un desenvolupament sostenible. Tindran una besant tècnica i una altra artística. Els treballs es desenvolupen en tres fases diferenciades.

Fase en els centres

Organitzats en 12 grups de treball que inclouen alumnes dels tres països plantegen, dissenyen i duen a terme en els seus centres: tallers literaris, estudis, enquestes, prototips, i altres treballs relacionats amb la temàtica del projecte. Per treballar, utilitzen ferramentes de treball col·laboratiu i periòdicament mantenen videoconferències. Els alumnes de Romania i d’Itàlia estudien espanyol, per tant aquest és l’idioma que empraran per a comunicar-se i per redactar els seus treballs. En concret enguany porten endavant aquestes cinc iniciatives:

  • Estudis de la situació de la immigració als tres països.
  • Creacions literàries que tinguen com a temàtica la integració social.
  • Creacions visuals que tenen com a temàtica la integració social.
  • Obra de teatre ideada pels alumnes romanesos, representant la lluita dels immigrants per tindre un futur millor. 
  • Desenvolupament de sistemes de producció energètica sostenible.
  • Estudi de la ventilació de les aules per tal de reduir el risc de contagis per covid-19 i la perduda energètica de la calefacció.
  • Estudi de l’abandonament de terrenys agrícoles i la seua restauració.
  • Participació en el projecte internacional ecoBRICK de reciclatge de plàstic.

Mobilitat 1: IES Penyagolosa (Castelló)

Durant una setmana arribarà a Castelló l’alumnat de Romania i Itàlia i exposarà les idees i els avanços reeixits en la construcció de prototips i solucions en edificis sostenibles, les investigacions sobre la integració, enquestes, creacions artístiques… Per a completar això, es programaran visites, xarrades i tallers sobre sostenibilitat i integració social i visites culturals.


Mobilitat 2: CN Cirilo (Bari)

Viatjarem a Bari i allí continuaran les activitats relacionades amb el projecte: presentació dels prototips sostenibles, i el seu funcionament, les creacions artístiques, així com les conclusions obtingudes amb les investigacions sobre la integració, enquestes…

Aquestes dues mobilitats estan programades per al mes de maig, però en cas que la pandèmia no permetera fer-les, es retardarien a octubre.

Suposarà un benefici per als centres, les famílies i per a la societat dels centres participants. Mitjançant aquests programes d’intercanvi s’internacionalitza i s’actualitza l’educació per tal de millorar la seua qualitat, la qual cosa resulta favorable per als estàndards professionals i la competitivitat que existeix en l’actualitat. Les famílies també s’enriqueixen amb una relació intercultural que els permet aprendre i conèixer aspectes desconeguts de l’estil, la cultura i la manera de vida en altres països. Un altre benefici per als participants és l’augment de les habilitats lingüístiques en integrar-se en famílies que els acullen el que els permet també conèixer la cultura i els costums del país.

Per a portar endavant aquest projecte, tenim la col·laboració d’algunes institucions com el Màster per la Pau i Grau d’Edificació de la Universitat Jaume I (UJI), el Grau de Geodèsia de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Creu Roja, l’Ajuntament de Castelló…

Redactors juniors

close

El más reciente