Existeix una lluita entre els llibres en paper i els digitals?

Què ha passat amb els llibres de paper?

/
62 visitas

A poc a poc els llibres digitals estan «destronant» als llibres de paper i això suposa una serie de conseqüències favorables i perjudicials. Però, val la pena?

Cada día, més persones canvien els seus llibres tradicionals per una pantalla. S’està perdent la cultura i la tradició de llegir un llibre, una novel·la, un periòdic… en paper. Encara que per a ser sincers, és veritat que els llibres digitals han “guanyat terreny” als tradicionals, però de moment conviuen des de fa uns anys i pareix que seguirà així més anys. Els llibres de paper son els que s’han llegit tota la vida, ja que abans no existien els llibres digitals o e-books, però per a que la gent comence a canviar el de paper pel digital, han d’haver una sèrie d’avantatges.

Els llibres de paper pareix que siguen més contaminats que els e-books, ja que per fabricar-ne un és necessari la tala d’arbres, però en realitat són els llibres digitals més perjudicials per al medi ambient, ja que per a que mereixés la pena l’utilització d’aquestos cada aparell hauria de tenir 200 llibres al seu interior.

Un dels grans avantatges que tenen els llibres digitals són les seues dimensions, ja que en un molt reduït es poden tindre una gran quantitat de llibres. Això ens porta a parlar del pes que ens estalviaríem, sobretot els estudiants si en comptes de portar una motxilla que pesa prou, només portarem una tablet o llibre digital. Aquest fet ha provocat diversos problemes d’esquena als estudiants, per no parlar del fet de que en aquest pots subratllar amb la tranquil·litat de que el pots borrar en qualsevol moment sense que quede la marca. També amb el fet de tindre un tamany reduït suposa el fàcil transport del llibre digital a l’hora de viatjar o fins i tot anar al parc a llegir.

A l’hora de comprar un llibre de paper, tens l’opció de fullejar el llibre, fixar-te en el grosor d’aquest, en la lletra, il·lustracions, la portada… Aquest fet li aporta un valor emocional que el llibre digital no té. A més, quan compres un llibre l’olor que fa a nou, et fa sentir una emoció inigualable. També un llibre tradicional pot ser dedicat o autografiat per un autor i pot haver llibres que no estiguen digitalitzats. En tot cas, el cost d’un llibre de paper és més alt que el d’un llibre digital, encara que l’e-book en sí siga més car. Els diners que t’estalvies al comprar-lo en aquest format, amortitzen fàcilment aquesta compra.

A més, per llegir un llibre en paper, és necessari que hi haja unes condicions com la llum i el fet de que no hi hagi vent en cas d’estar al carrer. En canvi el llibre digital té la capacitat de ser llegit en millors condicions degut a què es pot canviar la intensitat de la llum o, fins i tot, el tamany de lletra. Però com té una bateria, aquest ha de ser carregat cada cert temps.

Per últim, cal dir que hi ha un estudi fet per Naomi Baron, experta en lingüística a l’American University, on demostra que un 92% d’alumnes es concentren millor davant dels textos impresos. Nosaltres ens incloem en aquest percentatge de persones, ja que  estem acostumats a estudiar amb papers i ens costaria estudiar amb una pantalla davant. En tot cas, no ens estranya que en uns anys ens veiem estudiant amb una tablet o un ordinador. Però a l’hora de llegir novel·les o històries, cadascú de nosaltres preferim un tipus de llibre.

Autores

,
close

El más reciente