Què són les Cookies?

24 visitas

Segurament, quan heu accedit a una pàgina web us heu trobat una pestanya que us proposa acceptar les Cookies, cosa que la gran majoria de la població fem. Però, què són les Cookies?

Una Cookie és un arxiu creat per un lloc web que conté xicotetes quantitats de dades i que s’envien entre un emissor i un receptor. En el cas d’Internet, l’emissor seria el servidor on està allotjada la pàgina web i el receptor és el navegador que utilitzem per a visitar qualsevol pàgina web. Aquestes emmagatzemen el nom d’usuari i la contrasenya per tal de no tornar a introduir-los.

Les Cookies poden tindre una finalitat simple, com saber quan va ser l’última vegada que l’usuari va entrar a una certa pàgina web; o una finalitat més complexa com és la de guardar tots els articles posats en el carret de compres d’una tenda, una acció que es va guardant en temps real.

Existeixen diversos tipus de Cookies, però les més comunes són les session Cookies, que tenen un curt temps de vida, ja que són esborrades quan tanques el navegador. Un altre tipus són les persistent Cookies, que s’usen per a rastrejar a l’usuari guardant informació sobre el seu comportament en un lloc web durant un període de temps determinat, aquestes poden ser esborrades netejant les dades del navegador, però algunes tenen una data d’expiració. 

Les secure Cookies emmagatzemen informació xifrada per a evitar que les dades emmagatzemades en elles siguen vulnerables a atacs maliciosos de hackers. S’usen només en connexions HTTPS.

Les zombi Cookies son les més curioses, aquestes es recreen a si mateixes després que són esborrades. Això vol dir que el navegador realment no té cap poder sobre elles perquè continuaran regenerant-se, d’ací el nom que tenen. Les Cookies zombis es guarden en el dispositiu i no en el navegador, normalment amb la finalitat que es puga accedir a elles sense importar quin navegador s’estiga fent servir. Aquesta mateixa característica pot convertir-les en una amenaça per a la privacitat i seguretat de l’usuari, i en moltes ocasions són usades amb finalitats il·legítimes i malintencionades.

La majoria de les pàgines web ens obliguen a acceptar-les per a poder continuar usant el servei, per això les pàgines web estan obligades a informar-nos bé sobre elles, encara que existeixen maneres de desactivar-les i bloquejar-les. Si no vols que la teva informació quede emmagatzemada en el teu equip, pots eliminar-la clicant ací, o des del telèfon mòbil, anant al navegador Google Chrome fer clic als tres puntets de dalt a la dreta, anar a configuració, privacitat i seguretat, i per últim borrar dades de navegació.

Però no sempre és necessari rebutjar-les; la política de Cookies té els seus avantatges i desavantatges. D’una banda, poden ser de gran ajuda per a millorar la nostra experiència en internet, creant un perfil d’usuari i evitant que hàgem d’emplenar formularis i contrasenyes repetidament.

El problema és quan hi ha un abús i obtenen dades personals dels usuaris, sobretot quan ocorre sense el seu consentiment. Per això companyies informàtiques recomanen fer una neteja de tant en tant. 

Esperem que després d’haver llegit aquesta investigació sigueu conscients del que esteu acceptant cada vegada que cliqueu al Ok.

Bibliografia:

Autores

,
close

El más reciente

¡Nuevos proyectos!

Tenemos nuevas ideas para nuestra revista Penyagolosa Report. Vamos a trabajar con diferentes empresas de la