La vertadera descobridora de la proporció àuria

/
26 visitas

Al llarg de la història, la dona ha estat menyspreada tant en les matemàtiques com en altres moltes disciplines pel sol fet de ser dona

Centrant-nos en les matemàtiques, això comporta que el treball realitzat per moltes d’elles dins d’aquesta branca no sigui molt conegut.

Tot i les dificultats que es trobaven les dones per dedicar-se a les matemàtiques, no han estat poques les que han fet aportacions interessants a aquesta ciència. De entre elles, destaque la història de Teano que a continuació passe a contar-vos:

Teano era una dona matemàtica que va viure al segle VI a.C. a l’antiga Grècia. Va estudiar a l’escola que va fundar Pitàgores, el seu home, i amb els anys es va convertir en mestra i directora d’aquest mateix centre. 

Va estudiar i ensenyar pràcticament totes les rames de la geometría que es coneixien en aquella època. En particular, el que més li agradava estudiar eren les figures geomètriques.

Teano (572-497 a.C.)

A Teano se li atribueix haver escrit tractats matemàtics, de física, psicologia infantil, medicina i també un tractat sobre la proporció àuria.

La proporció àuria és un nombre irracional que denomina el vincle existent entre dos segments que pertanyen a una mateixa recta. 

Aquest nombre està en tots els llocs, com el la piràmide de Keops o el Panteó d’Atenes, també es troba en quadres com la Gioconda, Las Meninas o la Mona Lisa. 

També el podem trobar en elements naturals com les flors o les galàxies i en les figures geomètriques.

Les aportacions dels treballs de Teano eren considerades propietat de l’escola dels pitagòrics, però van passar a la història com aportacions personals de Pitàgores, com la demostració del famós teorema.

El descobriment del nombre auri (o nombre d’or) també se l’ha adjudicat a una altra persona, en aquest cas, a Euclides ja que va ser ell qui va escriure per primera vegada la definició de la proporció àuria.

Vols saber una curiositat?

Per comprovar que aquesta explicació sobre el nombre auri és vertadera, sols cal dividir la teva altura entre la distància que hi ha desde el teu melic fins al terra. Aquesta divisió correspondrà al nombre auri que equival a 1,6180…

Fet per: Paula Esbrí Martí

Redactors juniors

close

El más reciente

¡Nuevos proyectos!

Tenemos nuevas ideas para nuestra revista Penyagolosa Report. Vamos a trabajar con diferentes empresas de la