2020: Memòria, palíndroms i literatura

/
30 visitas

Que els humans som uns éssers contradictoris i peculiars és, potser, una afirmació compartida per tothom: volem gaudir cada dia d’allò que hem aconseguit, però sovint acotem les celebracions i reivindicacions un dia a l’any, com una necessitat o com una vivència més o menys personal o col·lectiva o més o menys sentimental: «dia de la ciència, dia dels drets humans, dia de la pau, dia de les dones, dia dels majors, de la infància, del planeta… La resta de dies podem oblidar-ho tot…

En termes generals, utilitzem i exercitem -no massa, diuen alguns- la facultat de la memòria, aquesta capacitat pot ser entrenada en el procés de codificar, emmagatzemar i recuperar la informació, mitjançant estimulació cognitiva i diversos tipus de jocs mentals, i amb l’exercici continuat, per dir-ho d’alguna manera, segons sembla millorem les connexions neuronals, amb enginy i amb mínim esforç.

Els humans, estudiants o no, fem servir també regles mnemotècniques (per recordar dades, dates…), jocs de paraules, «cap-i- cues” o palíndroms.

Què és un palíndrom?

Un mot, conjunt de mots o oració, les lletres del qual poden llegir-se en diferent ordre, com ara en aquests exemples d’Antoni Guillamon : “mig el llegim” o “l’ordre perd rol” (la definició de caos), entre d’altres. Com a curiositat, des de fa dècades podem parlar també en genètica de seqüència palindròmica (palindrome sequence), expressió amb la qual s’anomena el segment de l’ADN que es pot “llegir” en dues direccions i que està relacionada amb conceptes com immunitat, evolució… Apassionant!

Totes aquestes reflexions, adobades amb una certa dosi de pedagogia, d’estima per la cultura i la literatura en aquesta petita llengua nostra, m’han dut a escriure aquestes línies, després que tot el meu Departament decidira i s’implicara en el repte de treballar a l’IES Penyagolosa, i en tots els nivells acadèmics, el projecte que ara descriuré.

2020, un any de celebracions

Fusionar dos esdeveniments culturals i històrics des de diferents punts de vista :

  1. La celebració que des de l’any 2000 commemora el Dia del Llibre en Valencià, cada 20 de novembre.
  2. El nomenament per l’Academia Valenciana de la Lengua (AVL) de Carmelina Sánchez-Cutillas escriptora de l’any 2020, entre moltes altres efemèrides.

El joc de paraules 20 de novembre 2020 no arriba a ser, lògicament, palíndrom!!! Però sí una regla mnemotècnica per recordar que un dia com aquell de 1490 es publicà una de les joies de la literatura universal, el Tirant lo Blanc de Joanot Martorell. El dia del llibre, però, hauria de ser cada dia, i no sols un de concret, ni una setmana o setmanes; i això sense menystenir ni sant Jordi ni el Dia Internacional del Llibre o de la lectura.

L’any 2020, que acabarà molt prompte, ha condicionat, a causa de la pandèmia, la manera -no la intensitat- amb què moltes institucions acadèmiques i culturals hem celebrat “l’any” Carmelina Sánchez-Cutillas, el nostre institut inclòs. Era un bona ocasió per aproximar-nos des del present a la seua època, al context històric, cultural, biogràfic i bibliogràfic, per tal de prendre consciència de les grans dificultats que, en aquell temps, representava treballar en aquesta llengua, menystinguda, silenciada i quasi invisible… I més encara si l’esforç el duia a terme una dona.

Hem treballat per projectes i per àmbits, per competències, de manera més tradicional o amb l’ajuda de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)… De diverses maneres. Com a colofó voldria agrair l’espai que ens ha cedit la revista.

Article elaborat per la Isabel M.C., professora de valencià a l’IES Penyagolosa de Castelló.

Per saber més del palíndrom, podeu visitar:

Per saber més sobre l’edició del Tirant lo Blanc i el Dia Internacional del Llibre, podeu visitar:

I per saber més sobre Carmelina Sánchez-Cutillas, podeu visitar:

L’opinió de l’alumnat

Treballar de manera individual, però també col·lectivament, amb mesures de seguretat ens ha motivat i creiem que ha fomentat el nostre aprenentatge. Ens hem adonat de com som de privilegiats per poder treballar de maneres diverses, no solament amb un manual i amb les TIC (vídeos, textos, disseny d’imatges, qüestionaris…)

Després de treballar tots els aspectes, jo destacaria que Carmelina Sánchez-Cutillas va escriure obres literàries de molts gèneres, va apostar per la seua llengua materna quasi a contracorrent i demostrà un gran bagatge cultural en un món en què no era gens fàcil, i especialment per a una dona. Que aquest projecte l’hàgem realitzat en l’any que li fa un homenatge en pandèmia encara té més valor.

Àlex Buga

Destacaria l’activitat d’analitzar un fragment de Matèria de Bretanya, que em va parèixer molt enriquidor no només perquè d’aquesta manera ampliàrem el coneixement de molt de vocabulari, sinó també perquè interpretàrem els costums, la cultura i la forma de pensar que tenien en eixa època. A més, si seguim el temari del curs tindríem poques ocasions per treballar escriptores actuals.  

Diego Vialdes

A classe hem treballat un  fragment sobre El Mercat del llibre Matèria de Bretanya, m’ha paregut molt interessant, ja que, mostra subjectivament com es vivia a Altea i també a molts altres llocs fa més de vuit dècades en una societat en què la dona era invisible “socialment” en molts àmbits.  

Bea García Saura

Ha sigut interessant veure com era la societat en una altra època i especialment com la va viure Carmelina Sánchez- Cutillas des del seu punt de vista com podem veure al seu llibre Matèria de Bretanya i a d’altres obres. M’ha paregut una escriptora molt culta i lluitadora que ha fet molt per la llengua.

Lucía Gil

Les diferents activitats que hem fet al llarg d’ aquests últims dies: lectura i anàlisi de textos sobre l’escriptora Carmelina Sánchez- Cutillas, el treball sobre la seua figura humana, literària i bibliogràfica, l’elaboració d’un punt de lectura per commemorar el Dia del Llibre en Valencià i donar-li visibilitat… En general m’han paregut activitats molt interessants que han sigut útils per a l’aprenentatge de d’aquesta assignatura.

Robert Valentin Moldovanu

En el batxillerat de 1º A hem treballat de manera molt diversa la figura de Carmelina Sanchez-Cutillas. Gràcies a l’esforç que hem fet tant l’alumnat com els professors hem pogut conèixer un poc més l’obra i l’època.

Claudiu Catana

Aquest curs hem celebrat els esdeveniments literaris i l’escriptora d’una manera ben diferent i m’ha sorprès com ha canviat la nostra societat.

Ainhoa Pitarch

Redactors juniors

close

El más reciente

¡Nuevos proyectos!

Tenemos nuevas ideas para nuestra revista Penyagolosa Report. Vamos a trabajar con diferentes empresas de la